چهارشنبه ۱۳۹۷/۰۷/۱۱

معاون برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری قزوین؛

تبدیل شدن شهرداری به سازمان برنامه محور از بروز انحرافات مالی جلوگیری می‌کند

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین در صحن علنی شورای اسلامی شهر به ارائه گزارش عملکرد 6 ماهه اول سال 97 این معاونت پرداخت.

به گزارش روابط‌عمومی معاونت برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین؛ حسنعلی اصغری، معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین، در این جلسه گفت: سعی کردیم رویکرد جدیدی نسبت به حوزه‌های مدیریت برنامه و بودجه، مطالعات و پژوهش، سرمایه‌انسانی و نوسازی و تحول اداری داشته باشیم. همچنین مرکز ایده و خلاقیت را که پیش از این مصوب شده ولی اقدامی درخصوص فعالیت‌های تعریف شده آن صورت نگرفته بود، بازآفرینی کردیم.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین تصریح کرد: رویکرد شهرداری قزوین به موضوع بودجه، تاکنون رویکردی سنتی بوده که بالطبع، علی‌رغم تلاش‌های همکاران این حوزه، همراه با نواقصی بوده، لذا برای حل این مشکل نسبت به تغییر رویکرد بودجه‌ریزی اهتمام کرده و درحال فراهم نمودن مقدمات بودجه‌ریزی‌عملیاتی هستیم.

اصغری ادامه داد: سعی کردیم در مبحث تفریغ بودجه، با همکاری حداکثری معاونت مالی و اقتصادی، گزارش جامعی از بودجه به شورای اسلامی شهر ارائه دهیم.

وی با تاکید بر این که رویکرد جدیدی نسبت به حوزه بودجه ایجاد شده، خاطرنشان کرد: تلاش کردیم از بودجه‌ریزی سنتی به سمت بودجه‌ریزی عملیاتی پیش برویم و در این راستا، سامانه‌ای طراحی شده تا رویکرد نوینی در بحث بودجه داشته باشیم.

این مقام مسئول افزود: این سامانه در شهرداری مشهد پیاده‌سازی شده و با توجه به عملکرد مثبت آن در مشهد، می‌تواند تحولی در بودجه‌ریزی شهرداری قزوین ایجاد کرده و سرعت و دقت را در حوزه تنظیم، تصویب و نظارت بر بودجه افزایش دهد.

در ادامه این جلسه، اصغری با بیان این که مباحث برنامه‌ای، مقدمه بودجه‌ریزی سالانه است، گفت: بودجه سالانه، برنامه مالی است که براساس برنامه‌های میان مدت نوشته می‌شود، اما تاکنون در شهرداری قزوین، برنامه جامع مصوبی که به عنوان برنامه میان مدت باشد تا برنامه کوتاه مدت بر  مبنای آن نوشته شود، نداشته‌ایم.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین تصریح کرد: در تدوین برنامه پنج‌ساله با رویکرد راهبردی، عملیاتی ورود کردیم و تلاش نمودیم تمام حوزه‌های شهرداری را فعال کنیم و همگی در این بحث نقش فعالی داشته باشند.

اصغری تاکید کرد: اگر مدیران شهری تصویر روشنی از آینده سازمان خود نداشته باشند، دچار روزمرگی خواهند شد، اما با تدوین برنامه پنج‌ساله، با توجه به درگیر شدن مدیران در تدوین برنامه، مجبور به تفکر و تعمق در حوزه خود می‌شوند و این تفکر آینده‌نگرانه، زمینه‌ساز خروج آن‌ها از روزمرگی است.

این مقام مسئول اظهار کرد: یکی از ویژگی‌هایی که در تدوین برنامه پنج‌ساله مورد توجه قرار داده‌ایم، قابلیت ارزیابی سالانه براساس شاخص‌های کمی است تا علاوه بر پایش توسط معاونت برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی، سازمان‌ها بتوانند برنامه‌های خود را ارزیابی کنند و شورای اسلامی شهر نیز به راحتی بر عملکرد آنان نظارت داشته باشد.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین از تشکیل کمیته تخصصی اعتبار خبر داد و گفت: ممکن است بخشی از منابع درآمدی به دلیل شرایط موجود، محقق نشود و این کمیته می‌تواند با رویکرد تخصصی و علمی خود در برون رفت از مشکلات موثر باشد.

وی ادامه داد: حسابداری خزانه مبحثی است که از سال‌ها قبل ابلاغ شده اما در برخی شهرداری‌ها از جمله شهرداری قزوین اجرا نشده است. امروزه وجود حسابداری خزانه الزامی است که مزایای زیادی دارد و زمینه را برای مدیریت جامع مهیا می‌کند.

اصغری افزود: موضوع حسابداری خزانه قطعا، با توجه به ضرورت تغییر کدها و سرفصل‌ها، کار مضاعفی برای همکاران ما در حوزه بودجه و مالی ایجاد خواهد کرد. همچنین زحماتی برای سازمان فاوا به همراه خواهد داشت. اما در نهایت می‌تواند منافع قابل توجهی داشته باشد.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین با تاکید بر این که لازمه تصمیم‌گیری درست، دسترسی به اطلاعات در زمان مناسب و تحلیل داده‌های موجود است، خاطرنشان کرد: آمارنامه شهرداری قزوین در گذشته با تاخیر دوساله تدوین می‌شد که رویه مناسبی نبود و امکان تحلیل و برنامه‌ریزی را از مجموعه می‌گرفت. برای مثال آمارنامه سال 95 ابتدای سال 97 تدوین شد. اما با همت همکاران ما در گروه آمار و مهندسی اطلاعات، آمارنامه سال 96، در شهریورماه سال 97 تکمیل شده است.

اصغری تاکید کرد: باور داریم، اگر شهرداری را به سازمان برنامه محور تبدیل کنیم، کلیه فعالیت‌ها هم برای افرادی که امور اجرایی را برعهده دارند و هم برای ناظران، تسهیل و به موقع از انحرافات جلوگیری می‌شود.

این مقام مسئول تحلیل کدهای درآمدی پنج‌سال گذشته، تدوین، چاپ و انتشار سومین و چهارمین آمارنامه شهرداری قزوین، انجام پژوهش و تحلیل‌های آماری، انجام پژوهش درخصوص مدیریت سبز، همکاری با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان، بررسی کدهای درآمدی بودجه، بررسی وضعیت درآمد و هزینه سازمان‌ها، تحلیل خطوط اتوبوس‌رانی قزوین و گزارش تحلیلی از معضلات و رضایت‌مندی سامانه 137 را از اقدامات انجام شده مدیریت برنامه و بودجه معاونت برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی معرفی کرد.

اصغری ایجاد زمینه برای جذب افکار و ایده‌های نو را یکی از وظایف ذاتی شهرداری دانست و گفت: در حال دریافت مجوز چاپ ماهنامه تخصصی شهرداری هستیم تا بستر علمی لازم برای هم‌افزایی فکری و ارتقای دانش و تخصص مدیران و کارکنان مجموعه شهرداری فراهم شود.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین خاطرنشان کرد: تاکنون حمایت از پایان نامه‌های مقطع کارشناسی‌ارشد و رساله دکترا برمبنای مسئله‌یابی و نیاز سازمانی نبوده است. بنابراین کمیته‌ای در مدیریت مطالعات و پژوهش معاونت برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی تشکیل شده تا پایان‌نامه‌ها براساس نیاز مجموعه مدیریت‌شهری تعریف و هدایت شود.

اصغری ارزیابی اثربخشی و کاربست نتایج پایان نامه‌ها، تشکیل و ایجاد مرکز ایده و خلاقیت، بسترسازی طرح‌ها و برنامه‌های مدیریت شهری، استخراج عناوین پژوهشی موردنیاز مدیریت‌شهری، ایجاد شبکه دانش و استقرار نظام مدیریت دانش، ایجاد بانک‌اطلاعاتی مطالعات و پژوهش، احصای تجارب موفق و ناموفق داخلی و خارجی، تدوین آئین‌نامه حمایت از طرح‌های پژوهشی، نیازسنجی عناوین پژوهشی و حمایت از پایان‌نامه‌ها را از جمله برنامه‌های در دست اقدام مدیریت مطالعات و پژوهش حوزه معاونت برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی اعلام کرد.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین با اشاره به اهمیت موضوع مستندسازی تجربیات مدیریت‌شهری گفت: ایجاد شبکه دانش و استقرار نظام مدیریت دانش یکی از برنامه‌های این معاونت است که به مستندسازی تجربیات می‌پردازد که امیدواریم اثربخش باشد.

وی اجرای دقیق آئین‌نامه‌ها و مقررات استخدامی و قانون کار، ایجاد فرصت مشارکت در پیاده‌سازی فرایند امور رفاه، ارزشیابی و آموزش، نظارت در صدور احکام کارکنان منطبق با طرح طبقه‌بندی مشاغل، افزایش بهره‌وری از امکانات و بهسازی توان مهارتی، اصلاح فرایندهای دست و پا گیر موجود، ایجاد بانک‌اطلاعاتی در تمامی امور، شناساندن اهمیت و نقش ارزشیابی در مدیریت نیروی‌انسانی، نظارت مستقیم بر عملکرد شرکت‌های بیمه، ایجاد سیستم بایگانی مکانیزه در شهرداری، تشکیل و نظارت برکمیته رسیدگی به شکایات، بهینه‌سازی و سامان‌دهی بحث امور نقلیه و نظارت براجرای روند صحیح ارتقاء شغلی پرسنل را از جمله اهداف و برنامه‌های مدیریت سرمایه‌انسانی این معاونت بیان کرد.

در ادامه این جلسه، اصغری اصلاح چارت تشکیلاتی شهرداری را از مباحث در دست اقدام مدیریت نوسازی و تحول اداری معاونت اعلام کرد و گفت: تهیه و اصلاح چارت سازمانی در گذشته مصوب شده اما اجرایی نشده است. درصدد اصلاح این چارت به منظور افزایش بهره‌وری و کارایی نیروی انسانی شهرداری هستیم.

این مقام مسئول با تاکید بر این که به دنبال ایجاد تحولی جدی در حوزه فرآیندی و برنامه و بودجه هستیم، گفت: اولویت‌بندی فرآیندها، تهیه و تدوین شاخص‌های عملکردی مجموعه شهرداری قزوین در قالب BSC، استقرار استاندارد  5Sدر مجموعه شهرداری، استقرار سامانه مدیریت‌اطلاعات سازمانی، تعریف شاخص‌های تخصصی عملکرد، استقرار سامانه ارزیابی 360 درجه و پیگیری تشکیل مستمر جلسات کارگروه راهبری توسعه مدیریت از جمله مواردی است که مدیریت نوسازی و تحول اداری معاونت پیگیری می‌کند.

اصغری ضمن ارائه گزارشی از فعالیت‌های کارگروه گردشگری شهرداری قزوین گفت: شیوه‌نامه‌ای برای کارگروه تدوین شده تا براساس تجربیات پیشین، فعالیت‌های قابل دفاعی انجام شود. همچنین در حال بسترسازی برای تدوین تفاهم‌نامه دو‌جانبه و چند‌جانبه‌ای با شهرداری‌های تهران، کرج و رشت هستیم و بر این باوریم که همکاری و همگرایی بین این شهرها می‌تواند تحول زیادی در حوزه گردشگری شهر تاریخی و فرهنگی قزوین ایجاد کند.

اصغری اعلام کرد: باتوجه به ظرفیت‌های بالای گردشگری قزوین، به دنبال دریافت گواهینامه شهر‌گردشگر از سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور هستیم.

وی همچنین از مهمترین اقدامات این کارگروه را تدوین تقویم رویدادهای گردشگری شهرداری قزوین به منظور معرفی هر چه بهتر رویدادهای با پیوست گردشگری در قزوین معرفی کرد.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی شهرداری قزوین همچنین از ایجاد مرکز ایده و خلاقیت در معاونت برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی خبر داد و گفت: کیفیت زندگی، مشارکت شهروندان، حاکمیت و مدیریت خلاقانه، فرهنگ خلاق، گردشگری خلاق، همکاری بین‌المللی (دیپلماسی‌شهری)، جهانی شدن  شبکه‌های شهری، نیروی‌انسانی باهوش و خلاق، پویایی و شادابی در شهر، صنایع های‌تک، نوآوری و  R&Dو زیست‌پذیری شهری، از جمله محورهای اصلی هستند که در مرکز ایده و خلاقیت با اولویت پیگیری خواهند شد.

در ادامه این جلسه، اعضای شورای اسلامی شهر قزوین نیز نظرات خود را ارائه و خواسته‌ها و مطالبات خود را از معاونت برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه‌انسانی بیان کردند.

پایان پیام

تصاویر مرتبط