یکشنبه ۱۳۹۵/۰۸/۲۳

روابط‌عمومي معاونت برنامه‌ريزي و توسعه شهرداري قزوين خبر داد؛

دومين نشست کارگروه "قزوين+20" با موضوع حفظ و توسعه باغستان سنتي قزوين برگزار شد

در جريان برگزاري جلسه دهم از دور هفتم کارگروه مشورتي قزوين+20 شهرداري قزوين، موضوع اولويت حفظ و توسعه باغستان و فضاهاي سبز قزوين توسط اعضا و نمايندگان باغداران قزوين مورد بحث و بررسي قرار گرفت.

به گزارش روابط‌عمومي معاونت برنامه‌ريزي و توسعه شهرداري قزوين؛ در دهمين جلسه از دور هفتم کارگروه مشورتي قزوين+20 و در ادامه مباحث جلسه اول، موضوع اولويت حفظ و توسعه باغات و فضاهاي سبز قزوين با حضور اعضاء در سالن مفاخر شهرداري قزوين بررسي شد.

بر اساس اين گزارش؛ در جلسه اول بررسي وضعيت باغستان سنتي قزوين در کارگروه قزوين+20، مباحثي همچون مشکل آب، امنيت، راه‌هاي دسترسي و معيشت باغداران توسط مدعوين مطرح و راه‌کارهاي حفظ و توسعه باغستان سنتي قزوين مورد ارزيابي قرار گرفت.

در اين گزارش آمده است؛ براي حفظ و توسعه باغستان سنتي قزوين بايد حساسيت ويژه‌اي در سطح ملي ايجاد شود، چرا که احياي باغستان قزوين نه تنها براي مردم اين شهر بلکه بايد براي مردم کشور مهم باشد.

در جريان برگزاري اين جلسه اعضاي کارگروه با بيان نقطه‌نظرات خود، راه‌کارهاي قابل حصول در حوزه حفظ و توسعه باغستان را مطرح کردند.

بر اساس اين گزارش؛ ضرورت آسيب‎شناسي باغستان، تشکيل کميته‌هاي تخصصي باغستان به منظور پيگيري و بررسي مشکلات باغداران، مشکلات آب، بازبيني طرح جامع پايلوت باغستان، حفاظت از باغستان در برابر خطرات و حوادث و بررسي حق انتقال توسعه باغستان (TDR) از جمله مباحث مطرح شده در اين جلسه بود.

در اين نشست اعضاي کارگروه با اشاره به ضرورت نگاه علمي و تخصصي به مسئله آب باغستان، توجه ويژه به استفاده بهينه از آب موجود و جلوگيري از عوامل هدر رفت آب و امکان ايجاد تصفيه‌خانه در مناطق مشخص به منظور هدايت هدفمند پساب شهري به باغستان سنتي را زمينه رفع مشکل آبياري باغات عنوان کردند.

در اين گزارش آمده است؛ در گذشته هشت ميليون مترمکعب آب به باغستان سنتي قزوين اختصاص داده مي شد که بخش اعظم آن در حال حاضر از اين باغستان دريغ شده است و از ميزان 2/5 ميليون مترمکعب آب خريداري شده از شرکت آبفا براي باغستان، دو سوم هزينه آن توسط سازمان باغستان‌هاي سنتي شهرداري قزوين تأمين و يک سوم آن مي‌بايست توسط باغداران پرداخت شود، که در وضعيت کنوني صاحبان باغات نسبت به پرداخت اين هزينه رضايت خاطر ندارند.

مطابق با اين گزارش؛ در وضعيت کنوني بي‌آبي کشور و ميزان توليد 120 ميليارد کيلوگرم محصولات کشاورزي در طول سال، تأمين آب مورد نياز اين حجم توليد قابل تأمل است زيرا در بعضي از توليدات محصولات کشاورزي جدا از منافع اقتصادي، به نوعي صادرات مجازي آب از کشور انجام مي‎شود.

بر اساس اين گزارش؛ در حال حاضر با توجه به مصوبه هيأت دولت مبني بر انتقال پساب به شمال شهر قزوين، ضرورت توجه ويژه شوراي عالي باغات استان به رياست استاندار محترم و رفع مشکلات باغداران قزوين احساس مي‎شود.

در اين گزارش آمده است؛ از ديگر مباحث مطرح شده، توجه به چهار عنصر حيات بخش باغستان سنتي قزوين، يعني آب، راه، انگيزه و امنيت باغداران بود که همه اعضا، موضوع ايجاد انگيزه را اولويت اصلي حفظ و احياي باغستان دانستند چرا که حضور نسل جوان و تحصيل کرده از خانواده باغداران سنتي به اين عرصه احساس مي‎شود.

بر اساس اين گزارش؛ از جمله پيشنهادات اين جلسه اشاره به موضوع TDR با مضمون حق انتقال توسعه و  يکي از راه‌کارهاي حفظ و توسعه باغستان سنتي قزوين بود.

در اين طرح ضمن اشاره به اهميت TDR به عنوان نمونه مهم توسعه در کشور‌هاي خارجي و يکي از راه‌کارهاي مفيد براي حفظ و توسعه باغستان سنتي قزوين، مواردي همچون نگهداري ميراث ملي و جهاني، ايجاد عدالت براي زمين‌هاي باغات و زمين‌هاي شهري، حفظ و توسعه گردشگري باغستان، نگهداري و حفظ بافت‌هاي تاريخي شهر، ايجاد مالکيت يکپارچه، تعيين و تکليف مالکيت و نگهداري باغستان براي مالکان از جمله فوايد و مزاياي اجراي موضوع حق انتقال توسعه عنوان شد.

مطابق اين گزارش؛ از ديگر مسائل مطرح شده نگاه به باغستان سنتي قزوين از ديد توسعه گردشگري و زمينه‎سازي ايجاد شغل و درآمد براي باغداران در اين حوزه بود.

در ادامه اعضا با اعلام اينکه باغستان سنتي قزوين به عنوان هويت و فرهنگ مردم شهر قزوين است و علاوه بر اينکه محصولات باغستان سنتي قزوين در دنيا نمونه بوده و باغداري بخشي از فرهنگ هزاران ساله شهر قزوين است و مرگ باغستان موجب فراموش شدن فرهنگ‌ها و سنت‌ها مي‌شود، به اجماع تأکيد داشتند که اگر از احياي باغستان به فکر بازگشت اين هويت به شهر هستيم، بايدعلاوه بر همت دوستداران باغستان، مسئولان دولتي استان نيز دست به دست باغداران براي رفع مشکلات و موانع موجود تلاش کنند.

در گذشته باغستان سنتي قزوين علاوه بر منبع درآمد و امرار و معاش باغداران زمينه‌ساز توسعه شهر قزوين بوده است و اين دارايي ارزشمند مي‌بايست به سرمايه تبديل شود.

بر اساس اين گزارش؛ در ادامه جلسه ضرورت پيگيري طرح پايلوت باغستان مطرح شد، طرحي که به پايلوت قرار دادن 20 هکتار از باغستان مي‌پردازد و علاوه بر بهسازي راه‌هاي دسترسي و ايجاد امنيت به ايجاد راه‌ها و مسير‌هاي جديد آبرساني و ايجاد حريم به منظور حفظ باغستان کمک مي‌کند.

بر مبناي اين گزارش؛ از جمله مباحث مطروحه در جلسه، ضرورت توجه ويژه نمايندگان قزوين در مجلس شوراي اسلامي به منظور مطالبه حقوق باغستان سنتي قزوين از دولت بود که مواردي همچون اختصاص 250 ميليارد تومان بودجه براي حفظ و توسعه باغستان و تشويق ارگان‌هاي دولتي مرتبط با باغستان براي تخصيص بودجه و کمک مالي براي احياي اين سرمايه ملي بود.

بر اساس اين گزارش؛ توجه ويژه به موضوع معيشت باغداران و تأمين آتيه آنان موضوع ديگر مذاکرات اين جلسه بود زيرا مشارکت مردم و باغداران مهمترين عامل توسعه است و باغستان با حضور باغداران و متوليان آن معنا و مفهوم پيدا مي‌کند و لازم است توجه به امنيت شغلي و ايجاد انگيزه‌هاي ادامه حيات باغستان مورد توجه قرار گيرد.

97 درصد علت آتش‌سوزي باغستان عامل انساني دارد

96 تا 97 درصد علت بروز آتش‌سوزي در باغستان‌هاي سنتي شهر قزوين عامل انساني دارد زيرا ورود مسافران عبوري، معتادان و از بين بردن علف‌هاي هرز توسط باغداران از جمله عوامل آتش‌سوزي در باغات قزوين هستند.

مطابق اين گزارش؛ اعضا کارگروه از تلاش‌هاي سازمان آتش‌نشاني و خدمات ايمني شهرداري قزوين که با حداکثر امکانات موجود و با در نظر گرفتن مشکلات اطفاي حريق باغستان، تمام تلاش خود را براي رفع خطر و جلوگيري از آسيب به اين سرمايه ارزشمند نموده است، قدرداني نمودند.

گفتني است؛ سازمان آتش‌نشاني و خدمات ايمني شهرداري قزوين با راه‌اندازي سامانه پيامکي و ارسال پيامک‌هاي آموزشي براي باغداران درخصوص حفظ و نگهداري باغستان اقدامات خوبي انجام داده است.

پايان پيام/ 

تصاویر مرتبط