پنجشنبه ۱۳۹۵/۰۸/۱۳

روابط‌عمومي معاونت برنامه‌ريزي و توسعه شهرداري قزوين:

باغداران در کارگروه "قزوين+20" به بيان مشکلات باغستان سنتي قزوين پرداختند

در جريان برگزاري جلسه نهم از دور هفتم کارگروه مشورتي قزوين+20 شهرداري قزوين، موضوع اولويت حفظ و توسعه باغستان و فضاهاي سبز قزوين توسط اعضاء و نمايندگان باغداران قزوين به بحث و بررسي گذاشته شد.

به گزارش روابط‌عمومي معاونت برنامه‌ريزي و توسعه شهرداري قزوين؛ در نهمين جلسه از دور هفتم کارگروه مشورتي قزوين+20 با طرح موضوع اولويت حفظ و توسعه باغات و فضاهاي سبز قزوين با استقبال اعضاء و جمعي از نمايندگان باغداران قزوين در سالن مفاخر شهرداري قزوين برگزار شد.

بر اساس اين گزارش؛ در جلسات قبلي بررسي وضعيت باغستان سنتي قزوين در کارگروه قزوين+20، مباحثي همچون اصلاح روش‌هاي کاشت، داشت و برداشت، آبياري باغستان، ارائه خدمات فني و مهندسي مطرح شده بود، که در ادامه اين جلسه باغداران قزوين به بيان مشکلات و راه‌کارهاي حفظ و توسعه باغستان سنتي قزوين پرداختند.

در اين گزارش آمده است؛ اولويت حفظ و توسعه باغستان سنتي قزوين به عنوان نماد مردمان سرزمين قزوين، امروز به عنوان دغدغه اصلي اعضاي کارگروه مشورتي قزوين+20 قرار دارد.

در جريان برگزاري اين جلسه باغداران قزويني با بيان نقطه‌نظرات خود، دغدغه‌هاي اصلي باغستان را بيان کرده و راه‌کارهاي قابل حصول در حوزه حفظ و توسعه باغستان را مطرح کردند.

بر اساس اين گزارش؛ از جمله مشکلات باغستان سنتي قزوين که مورد اتفاق نظر همه باغداران بود، موضوع آب و آبياري باغات است که علاوه بر کافي نبودن آب براي آبياري همه باغات، صرف هزينه‌هاي زياد براي آبياري به شيوه‌هاي مختلف موجب بي انگيزه شدن باغداران و عدم توسعه باغستان شده است.

در اين جلسه باغداران با اشاره به شيوه‌هاي آبياري باغستان از گذشته تاکنون، قنوات، چاه‌ها و رودخانه‌ها را اصلي‌ترين منابع آبياري باغستان عنوان کردند و با تأکيد بر اينکه رژيم رودخانه‌هاي قزوين در‌گذشته بصورت فصلي و دائمي بوده است خاطر‌نشان کردند: ميزان بارندگي‌ها تغيير نکرده است، ولي زمان بارش‌ها متغير شده و در حال حاضر رودخانه‌هاي قزوين به عنوان منبع اصلي تأمين آب باغستان به‌صورت رژيمي شده و آب باران به تنهايي پاسخگوي سيراب شدن باغستان سنتي قزوين نيست.

در زمينه مشکل آب باغستان، باغداران با اجماع نظر خواستار هدايت پساب فاضلاب براي حل بحران کنوني باغات شدند و با اشاره به اين موضوع که اگر با سرمايه‌گذاري موضوع انتقال پساب به باغستان فراهم شود، مي‌توان اميدوار به توسعه و شکوفايي دوباره باغستان شد.

در حال حاضر باغستان سنتي قزوين با وجود کم آبي و وقفه در زمان آبياري خود را با بحران آب وفق داده و مي تواند با کمترين ميزان بارندگي و آبياري خود را احياء کند.

از ديگر معضلات مطرح شده توسط باغداران در اين جلسه موضوع راه‌هاي دسترسي به باغستان بود،  باغداران با طرح موضوع ضرورت تأمين راه‌هاي دسترسي و مثبت ارزيابي کردن اقدامات سازمان باغستان‌هاي سنتي شهرداري قزوين در زمينه ساخت و احياء مسير‌هاي دسترسي باغستان در ادامه تصريح کردند: ايجاد راه‌هاي دسترسي به باغستان علاوه بر تأمين امنيت موجب تسهيل در تردد و انتقال محصولات مي‌گردد.

همه باغداران با اجماع نظر، تأمين امنيت باغستان و باغداران را ضروري دانسته و خواستار حضور نماينده قوه‌قضائيه و نيروي‌انتظامي در جلسات آينده کارگروه و توجه ويژه به اين امر شدند، چرا که رفتهرفته علاوه بر افزايش آمار سرقت از باغستان، شاهد رشد آمار ورود معتادين و بزهکاران به اين منطقه بوده‌ايم.

از جمله پيشنهادات باغداران با توجه به وجود 12 مسير خاکي به باغستان، ايجاد 12 کانکس حفاظتي و ايجاد فنس‌ در بعضي از مناطق باغستان بود که موجب حفظ و جلوگيري از آسيب بيشتر به باغستان مي‌شود.

باغداران با اشاره به اينکه بخش عمده باغستان نزديک به کمربند شهري رو به نابودي است، گفتند: آن بخش از باغستان که در دسترس مردم بوده است، تحليل رفته و باغاتي که از ورود مردم در امان بوده‌اند رونق بيشتري داشته و سالم مانده‌اند که اين امر نيازمند فرهنگ‌سازي در حوزه شهروندي دارد که مردم بايد توجه بيشتري به حفظ اين سرمايه ارزشمند داشته باشند، چرا که در‌گذشته در قزوين ميوه‌هاي نوبرانه وجود داشت و اغلب شهروندان از ميوه‌هاي حاصل از باغستان سنتي قزوين استفاده مي‌کردند، ولي در حال حاضر شاهد واردات ميوه از اقصي نقاط کشور و بلکه ساير کشور‌هاي جهان هستيم.

از ديگر مسائل مطرح شده توسعه شهري بود که موجب آسيب به بخش اعظم باغستان سنتي قزوين شده است و اين امر مشارکت همه دستگاه‌هاي دولتي را مي‌طلبد تا با  همدلي از آسيب بيش از اين به سرمايه ارزشمند مردم قزوين جلوگيري کنند.

باغداران سنتي قزوين با اعلام اينکه مي‌توان وسعت آسيب به باغستان را با نگاه کردن به تصاوير هوايي قزوين به راحتي تشخيص داد، خاطر‌نشان کردند: تغيير کاربري زمين‌هاي بخشي از باغستان دليل ديگر تخريب و از بين رفتن آن شده است و ديگر نبايد گذاشت تا بيش از اين مورد تعرض و آسيب قرار بگيرد.

باغداران با اعلام اميدواري به وضعيت کنوني باغستان در ادامه گفتند: خوشبختانه عمده باغات در حال حاضر زنده هستند و نبايد بگذاريم بيش از اين مورد آسيب قرار بگيرند و احياي باغستان کار غير ممکني نبوده و باغداران اميد به توسعه و شکوفايي باغستان دارند که اين مهم بدون مشارکت دستگاه‌هاي دولتي ممکن نيست.

باغداران سنتي قزوين با تشکر از سازمان باغستان‌هاي سنتي شهرداري قزوين به عنوان تنها نهاد دولتي که وارد کار شده و در کنار باغداران به حفظ و توسعه باغستان کمک مي‌کند، اضافه کردند: اقدامات سازمان باغستان‌هاي سنتي شهرداري قزوين ستودني است، چراکه زماني که ساير دستگاه‌هاي دولتي در عمل اقدامي انجام نمي‌دهند ما شاهد هستيم که شهرداري قزوين با ورود به حوزه باغستان در کنار باغداران اقدامات خوبي نظير ساخت و ايجاد مسير‌هاي دسترسي به باغستان، نصب کشوهاي مسير‌هاي آبرساني، لايروبي نهر‌ها، بسترسازي رودخانه‌ها و نصب تانکر‌هاي موقت آب را به مرحله انجام رسانده است.

در ادامه باغداران قزوين بنيان و اساس ايجاد باغستان‌هاي قزوين را عرف عنوان و تأکيد کردند: که عرف باغستان قزوين سينه به سينه منتقل شده و ضروري است که عرف به قانون تبديل شود که در اين صورت شاهد هرج و مرج بر اثر بي‌قانوني نباشيم.

 

حفظ و نگهداري باغات مستلزم صرف هزينه براي باغداران است

 

کاظمي، معاونت خدمات شهري شهرداري قزوين در ادامه جلسه اظهار کرد: از جمله تغييرات به وجود آمده در حوزه باغستان، ورود صنعت کشاورزي جايگزين، مکانيزه شدن، تغيير سيستم چاه‌ها، ورود علم و تکنولوژي روز بوده است که دليلي بر تغيير فعاليت در باغستان است.

کاظمي افزود: عدم تطابق نسبت هزينه به فايده هم قابل تأمل است، حفظ و نگهداري باغات مستلزم صرف هزينه براي باغداران است و نسبت درآمد حاصل از محصولات باغستان به عاديات حاصل از آن توجيه ندارد.

 

بيش از 20 ميليارد تومان صرف توسعه و نگهداري باغستان شده است

 

رحماني، مديرعامل سازمان باغستان‌هاي سنتي شهرداري قزوين با اعلام اينکه با وجود مشکلات بسيار زياد همواره در کنار باغداران بوده‌ايم، افزود: تاکنون شهرداري قزوين بيش از 20 ميليارد تومان صرف توسعه و نگهداري باغستان کرده است و اين در حالي است که هيچ يک از دستگاه‌هاي دولتي در اين مسير ما را ياري نکرده‌اند.

وي با اشاره به اينکه لازم بود سازمان باغستان‌هاي سنتي در قزوين از 20 سال قبل ايجاد مي‌شد، تأکيد کرد: باغستان فرهنگ خاصي دارد و اين نسل قديم باغداران قزوين است که آن را حفظ کرده‌اند و ضروري است نسل جوان وارد شوند و در کنار قديمي ها با آشنايي با فرهنگ باغداري به توسعه باغستان کمک کنند.

در پايان باغداران سنتي قزوين خواستار توجه ويژه به آتيه خود شدند و با اعلام اينکه امنيت شغلي براي باغداران وجود ندارد، خاطر‌نشان کردند: عدم وجود بيمه خسارت باغات، بيمه رفاه تأمين اجتماعي و ماليات براي باغداران، موجب عدم انگيزه براي ادامه حيات باغستان شده است و لازم است توجه ويژه‌اي به اين امر بشود.

پايان پيام

 

 

 

تصاویر مرتبط