وضعیت صحیح کار با رایانه

 

 

 

ارگونومي چيست؟

   
ارگونومي به عنوان رشته اي از علوم با بدست آوردن بهترين ارتباط ميان كاربران و محيط كار تعريف مي شود . ارگونومي با ارزيابي قابليت ها و محدوديتهاي انسان ( بيومكانيك و آنتروپومتري ) ، استرس هاي كاري و محيطي ( فيزيولوژي كار و روانشناس صنعتي ) ، خستگي ( فيزيولوژي كار و روانشناس صنعتي ) ، طراحي و آموزش و طراحي ايستگاه كاري و ابزارها ( آنترومتري و مهندسي ) سر و كار دارد . بنابراين ارگونومي از علوم و مهندسي تشكيل شده است .
ارگونومي شغلي تلاش مي كند تا با بازبيني سيستم هاي كاري ، آنها را در جهت كاهش استرس هاي حرفه اي تغيير دهد .
 
 

ارگونومي رايانه

 


ارگونومي رايانه يعني مطالعه و بررسي عوامل انساني در ارتباط با رايانه . يكي ازاهداف اصلي ارگونومي رايانه، ‌تضمين مناسب بودن دستگاه براي استفاده انسان است .
رعايت اصول ارگونومي در كاربا رايانه توليد كنندگان تجهيزات وسايل رايانه ( مانند صفحه كليد ، ماوس ، ميز و صندلي و ساير وسايل كامپيوتر ) اكنون سعي مي كنند تا محصولات را مطابق با اصول ارگونومي طراحي و توليد كنند .
رعايت اصول ارگونومي سبب كاهش ضايعات چشم ، سردرد و كمردرد اپراتورها و كاربران رايانه ها مي شود، كاربرد رايانه در زندگي بشر بسيار زياد است و تعداد زيادي از افـراد سـاعت هاي متمــادي با رايانه كـار مي كنند ، به همين دليل شناخت عوامل مؤثر در محيط كار با كامپيوتر اهميت زيادي دارد . وجود شرايط نامناسب در محيط كاري و عدم توجه به موارد ايمني هنگام كار با رايانه ممكن است در بلند مدت سبب بروز بيماري ها و ناهنجاري ها شود . بيشتر كاربران در محيط هاي سر بسته و فضاهاي كوچك كار مي كنند كمترين ويژگي هاي يك محيط كاري مناسب براي كاربران رايانه به قرار ذيل است :

 


* وجود سيستم تهويه مطبوع


* نوركافي و مناسب


* استفاده از ميز مخصوص كه داراي ابعاد استاندارد باشد


* استفاده از صندلي مخصوص رايانه با ارتفاع قابل تنظيم براي جلوگيري از ناراحتي ستون فقرات كاربر


* استفاده از زيرپايي براي جلوگيري از بي حسي پا


* كف پوش چوبي يا پلاستيكي براي جلوگيري از ايجاد الكتريسيته ساكن .


با وجود رعايت نكات فوق ، باز امكان بروز بيماري‌هاي خاص براي اپراتور وجود دارد . كم تحركي هنگام كار با رايانه ، چشم دوختن در مدت طولاني به صفحه مانيتور و حركات يكنواخت مچ دست ، ممكن است سبب بروز انواع ناهنجاري ها شوند .

 

 

ميز كار رايانه

 


 
ميز کار رايانه از اهميت خاصي برخوردار است. چيدمان راحت و حرفه اي قطعات فيزيکي کامپيوتر اولين ره آورد بهره گيري از يک ميز کار اختصاصي است.
دوم اينکه علاوه بر چيدمان راحت و بدون دردسر از مشکلات ناشي از حرکت ناگهاني قطعات و خرابي احتمال کامپيوتر جلوگيري نمود به طور مثال اگر يک ميز کار کاميپوتر کامل ثابت و محکم نباشد ممکن است است در هنگام روشن بودن كامپيوتر و تکان ناگهاني به وسايل داخلي مانند هاردديسک، که داراي صفحه مغناطيسي دوار با سرعت دوران بالا است آسيب جدي برساند و بخشي از اطلاعات شما نابود شود.
سوم، شما مي توانيد از لحاظ ارگونومي کار با کامپيوتر، تمام نکات را رعايت کنيد به گونه اي که طراحان ميز کامپيوتر قبلا آن را تعبيه نموده اند به طور مثال بايد محل استقرار دست براي تايپ و کار باصفحه کليد يا حرکت ماوس مناسب باشد. در هر صورت يک ميز مطالعه ممکن است چنين فضايي را دارا نباشد اما به طور حتم در يک ميز حرفه اي استاندارد اين امر مورد توجه طراحان قرار گرفته است.
مشخصه ميز کار کامپيوتر، در ميز کار استاندارد به دقت دنبال شده است. از جمله متحرک بودن پايه هاي ميز کار، امکان استقرار دقيق و ايستا قطعات فيزيکي کاميپوتر و ... که به دقت رعايت شده است. يک نکته اساسي اينکه هر ميز کار که ميز کار کامپيوتر خوانده مي شود مناسب کار با کامپيوتر و به قولي استاندارد نخواهد بود اگر در اين خصوص تجربه اي داريد که مي توانيد انتخاب مطمئني داشته باشيد اما مي توان از يک مشاور امين و متخصص بهره ببريد و يا در نهايت از شرکتهاي معتبر و صاحب نام در اين زمينه نيز مشاوره بگيريد. اما به ياد داشته باشيد فروشندگان و سازندگاني هستند که خواسته يا نادانسته اقدام به فروش ميز و صندلي کامپيوتر غير استاندارد و حتي غير حرفه اي مي کنند که ممکن است ضرر آن از بهره گيري از يک ميز کار و صندلي مطالعه بيشتر شود.
 
 

 

میزکار را می توان به سه قسمت تقسیم کرد:


 

ناحیه اول: ناحیه ای که به ندرت از آن استفاده می شود(قسمت عقب سطح میز کار)
 

ناحیه دوم: ناحیه ای که گه گاه از آن استفاده می شود(قسمت وسط سطح میزکار)
 

ناحیه سوم: ناحیه ای که همواره از آن استفاده می شود(قسمت جلوی سطح میزکار)
 

نحوه استقرار میزکار کامپیوتر: ناحیه اول یا قسمت اول که سطح انتهایی میزکار است و به ندرت از آن استفاده می شود، مکانی است که فقط جهت نمایش است. اشیایی همچون مانیتور، عکس، ساعت، گلدان، جای مداد و خودکار، بلندگو یا اسپیکر، در این ناحیه قرار می گیرند.
 

 

ناحیه یا قسمت دوم، سطح میانی میزکار است. در این ناحیه، اشیایی قرار می گیرند که گه گاه از آنها استفاده می شود؛ لوازمی همچون تلفن، ماشین حساب و ... ناحیه یا قسمت سوم، سطح آغازین یا جلویی میزکار است. در این منطقه، ادواتی قرار می گیرند که همواره کاربرد دارند ؛ ادواتی همچون کیبورد، ماوس و ماوس پد.
در مورد میزکار، ذکر این نکته الزامی است که میزهایی که صفحات جداگانه ای برای صفحه کلید و ماوس دارند، به هیچ عنوان مناسب کار کاربران نیستند، زیرا استقرار مانیتور و کیبورد بر روی آنها، بر روی یک سطح نبوده و همین مسئله می تواند در دراز مدت سبب بروز برخی از مشکلات فیزیکی شود. ضمن اینکه در اینگونه میزها، معمولا کیس کامپیوتر در قسمت نزدیک به زمین قرار دارد که سبب می شود اولا از دسترس مستقیم کاربر دور بوده و ضمنا در رابطه با ضربات فیزیکی و گرد و خاک نیز آسیب پذیر باشد.
 
 

مشخصات ميز ارگونوميك كامپيوتر:


1- ارتفاع سطح ميز كار بايد قابل تنظيم باشد .
2- فضاي در نظر گرفته شده براي پاها در زير ميز بايد مناسب باشد .
3- سطح ميز كار بايد به اندازه اي بزرگ باشد كه جاي كافي براي تمامي اشيا و وسايل موجود باشد .
وسايلي كه در هنگام كار بيشترين موارد استفاده را دارند ، بايد در نزديكي اپراتور و در دسترس وي قرار داشته باشد و ساير وسايل نيز بايد به صورتي منظم در جاي خود قرار گيرند . لازم به ذكر است كه اگر امكان استفاده از يك ميز بزرگ وجود نداشــته باشــد ، يا فضـاي روي ميز كوچك باشد ، مي توان با استفاده از پايه متحرك مانيتور ، ضمن تنظيم فواصل و ارتفاع مانيتور در بهترين حالات مطابق با اصول ارگونومي ، از فضاي موجود نيز حداكثر استفاده را نمود كه اين وسيله با امكان چرخش 360 درجه به دور محور خود حركت وضعي و انتقالي ، قابليت تنظيم محيط كار را تا حد بسيار زيادي افزايش مي دهد و در اثر افزايش قابليت تنظيم فواصل و ارتفاعات مورد نياز ، از خســتگي ســتون مهـره ها و ساير اندام ها جلوگيري مي شود .
4- سطح ميزكار نبايد سفيد يا خيلي تيره باشد، چون به نامساعد شدن شرايط روشنايي كمك مي كند .
 
 

صندلی رايانه:


یک نکته مهم و اساسی اینکه، برخی از عزیزان پس از خریداری یک کامپیوتر در منزل یا محیط کار، به منظور صرفه جویی اقتصادی، اقدام به خرید صندلی کامپیوتر یا صندلی مهندسی نمی کنند و از صندلی معمولی منزل بهره می برند.
این موضوع وقتی خطرناک می شود که از صندلی چوبی و صندلی ایستا و غیر متحرک بهره می برید. اگر از نگاه اقتصادی به این موضوع نگاه می کنید، مطمئن باشید با استفاده از صندلی های چوبی و غیر استاندارد، درآینده خدای ناکرده دچار بیماری های ستون فقرات و مفصلی خواهید شد که علاوه بر اعمال هزینه های گزاف درمانی؛ دردهای غیرقابل علاجی را نصیب خود خواهید نمود.
به خصوص اگر در روز بیش از 2 ساعت در مقابل کامپیوتر و بر روی چنین صندلی هایی می نشینید. پس توصیه اکید می شود در هنگام خرید کامپیوتر، یک میز و صندلی مخصوص کامپیوتر خریداری کنید که علاوه بر ایجاد زیبایی و ظرافت در مبلمان محل کار و منزل و یا اتاق شخصی، باعث جلوگیری از بیماری های خطرناک ناشی از کار با کامپیوتر می شود.
 
 
توجه داشته باشید، صندلی شما باید متحرک و دوار و با پایه چرخدار باشد. ارتفاع صندلی نیز قابل تغییر باشد تا براساس قد و طول بدن شما و نسبت آن با طول دست هایتان، به گونه ای تنظیم گردد که به راحتی با صفحه کلید کامپیوتر کار نموده و صفحه نمایشگر را رویت کنید.
همچنین می بایست صندلی براساس وزن شما، دارای مفصل هایی باشد که بتوانید حرکات شما را تنظیم کند.
پشتی صندلی باید به صورتی طراحی شده باشد که از بروز کمر درد و دردهای مفصلی جلوگیری کند محل نشستن آن قابل تنظیم به جلو و عقب باشد. در عین حال محل نشستن آن از جنسی باشد که قابل سرخوردن نباشد.
این صندلی حداق باید 5 پایه باشد(تعداد بیشتر بهتر است) و قابلیت چرخش 360 درجه داشته باشد. نکته مهم آنکه صندلی هایی که بدون تکیه گاه هستند برای دست هستند، مناسب تر از انواع دارای تکیه گاه هستند و در استقرار و نحوه نشستن و قرارگیری دست های شما با زاویه مناسب با میز و صفحه کلید، تاثیر مثبت دارند.
ضمنا چگونگی تنظیم صندلی کامپیوتر هم قابل تامل است که باید به صورت جدی مورد بازنگری قرار گیرد.
»مرحله اول: درست روبروی صندلی بایستید. در این حالت زانوها باید با محل نشستن در یک راستا باشند. به عبارتی، زانوها با محل نشستن تماس داشته باشد. در این حالت محل نشستن تنظیم شده است.
»مرحله دوم: روی صندلی بنشینید. در این حالت قسمت داخلی زانو با لبه صندلی، بایستی به اندازه یک مشت جمع شده کاربر، فاصله داشته باشد. توجه داشته باشید که زانو بایستی زاویه ای حدودا 90 درجه بین ساق و ران داشته باشد.
»مرحله سوم: تکیه گاه یا پشتی باید به نحوی تنظیم شود که دقیقا قسمت انحنا یا تورفتگی کمر را پر کند.
اگر هریک از این سه مرحله تنظیم نبود، در صورت اینکه صندلی کاربر دارای شرط ذکر شده باشد، به راحتی می توان آن را تنظیم کرد.
همچنین هنگام نشستن، کف پاها باید به طور کامل روی سطح زمین قرار بگیرد. در این حالت در حالی که دست ها از دو طرف به سمت پایین نگه داشته شده است، آرنج ها باید با سطح میز در یک امتداد باشند و حتی الامکان هیچ چیزی را زیر پاها نباید قرار داد.
اما اگر با توجه به موارد یاد شده، اختلاف سطحی پیش آمد، می توان از یک کتاب عریض یا یک سطح مسطح عریض برای زیر پاها استفاده کرد که این سطح عریض، حتما باید از عرض هردو پا بیشتر باشد(دوبرابر سطح هردو پا ). لازم به توضیح است که سطح مسطح فوق، نباید هیچ زاویه ای داشته باشد.
همچنین به عنوان یک اصل کلی، هنگام کار با کامپیوتر، گردن خود را راست نگهدارید و شانه را عقب بدهید. قوز کردن هنگام کار طولانی با کامپیوتر، سبب دردهای گردن و شانه ها می شود و با گذشت مدت زمانی، شخص را به تدریج دچار عارضه خمیدگی و قوز پشت خواهد ساخت.
نکاتی که برشمردیم، از جمله مهمترین مواردی هستند که در صورت رعایت آنها، می توانید با آسودگی، خود و فرزندانتان، بدون هراس در رابطه با از دست دادن سلامتی، ساعت ها با کامپیوتر کار کنید و از مسائل و عوارضی که برشمرده شدند، در امان بمانید.
 
 
 

مشخصات صندلي ارگونوميك رايانه:


1- داراي پشتي باشد ، به صورتي كه گودي كمر را در بر گيرد و ( پشتي ) از نظر افقي و عمودي تراز باشد .
2- چرخان باشد .
3- از هر نظر (زوايا و فواصل) قابل تنظيم باشد .
4- داراي پايه اي محكم باشد .
5- روكش آن از جنسي باشد كه هوا را از خود عبور داده و سبب تعريق نشود و لغزنده نيز نباشد .
6- لايه داخلي آن 2 تا 3 سانتيمتر ضخامت داشته باشد .
7- حداقل عرض آن 40 سانتيمتر باشد .
8- چرخ آن قابليت حركت بر جنس كفپوش اتاق را داشته باشد .
9- ارتفاع آن با ارتفاع ميز متناسب باشد .
بر اساس اصول ارگونومي كه از سوي سازمان بين المللي توصيه شده ، ارتفاع نشمينگاه صندلي بايد 25 الي 35 سانتيمتر پايين تر از سطح ميز كار در نظر گرفته شود .
 
 

مانيتور


  بطور كلي مانيتورها ، ممكن است دو نوع خطر را براي افراد به وجود آورند كه عبارتند از :
الف ) خطر درخشندگي نور و يا انعكاس و بازتاب نور محيط اطراف به چشمان فرد
ب ) خطر تشعشع
از لحاظ اصول ارگونومي ، در هنگام كار با مانيتورها ، خصوصيات و اصول زير بايد مورد توجه قرار گيرند :
1- بالاترين قسمت صفحه مانيتور در امتداد ديد اپراتور قرار گيرد .
2- فاصـله بين چشــم ها تا صــفحه مانيتور بين 30 تا 60 ســانتي متر و در بعضــي مـوارد در بهترين حالت ،‌ 46 سانتي متر توصيه شده است .
3- صفحه مانيتور نبايد درخشندگي داشته باشد و نور را نيز نبايد منعكس كند .
4- تصاوير روي صفحه مانيتور بايد واضح و خوانا باشند .
5- جهت كاهش انعكاس نور محيط اطراف در مانيتور ، بايد ضمن تنظيم مانيتور ، درخشندگي را نيز در منبع توليد آن كنترل نمود ( كاهش داد )
6- مانيتورها بايد در مكاني دورتر از پنجره و در امتداد قائم با آنها قرار گيرند .
7- براي جلوگيري از انعكاس نور ، پس از تنظيم محيط كار مي توان از يك فيلتر شيشه اي يا نوري استفاده نمود .
8- براي جلوگيري يك زاويه ديد مناسب به صورتي كه صفحه مانيتور در ميدان ديد فرد واقع شود ، گردن بايد راست نگاه داشته شود و مسير ديد نيز بايد به سمت پايين باشد .
9- جهت افزايش قابليت تنظيم مانيتور نيز مي توان از پايه متحرك استفاده نمود . اين وسيله به ما امكان مي دهد كه با افزايش قابليت تنظيم فواصل بر اساس اصول ارگونومي ، ضمن قراردادن مانيتور در محل مناسب ( از نظر قرار گرفتن در امتداد ديد ) ، فاصله مناسبي را نيز بين فرد و مانيتور به وجود آورد و در نتيجه با پديد آوردن مناسب ترين شرايط ديد ، از خستگي چشم و ساير عوارض چشمي و هم چنيــن سايــر ناراحتـي ها و عـوارض استـخوانــي ماهيچه اي ( در اثر وضعيتي كه فرد براي مانيتور به خود مي گيرد ) جلوگيري نمائيم .
10- در مواقعي كه از كامپيوتر براي اموري چون تايپ يا حروفچيني استفاده مي شود ، بايد از يك نگهدارنده قابل تنظيم ( copy holder ) در كنار مانيتور استفاده نماييد .
11- براي جلوگيري از خطرات ميادين الكترومغناطيسي ، هيچ گاه نبايد در پشت مانيتور قرار گرفت .
نحوه استقرار مانیتور:
 
مانیتور باید به صورتی استقرار یابد که ابتدا در ناحیه اول ميز باشد، و دیگر اینکه دقیقا روبروی صورت باشد. به گونه ای که هنگام کار با آن، بتوان بالاترین نقطه مانیتور را مشاهده کرد یا به عبارتی دیگر، چشم کاربر به موازات بالاترین قسمت مانیتور باشد و فاصله مانیتور از چشم کاربر نیز بین 40 تا 70 سانتی متر باشد.

 

صفحه كليد:


ذکر این نکته بسیار مهم است که صفحه کلید هرگز نباید در ارتفاعی بالاتر یا پایین تر از سطح میزکار باشد (عیبی که در میزکارهای چند تکه وجود دارد). به عبارت دیگر، صفحه کلید باید دقیقا روی میز کار و در قسمت سوم و روبه روی مانیتور باشد. در این حالت زاویه بین بازو و ساعد در هنگام کار نباید از 90 درجه تجاوز کند. نکته دیگر در مورد صفحه کلید، نحوه استقرار مچ دست ها روی آن است. بازو  بايد به زمين عمود باشد و مچ نبايد هيچ گونه فشاري را متحمل شود و نبايد به بالا ، پايين يا داخل خم شود . براي اين منظور مي توان از تكيه گاه مخصوصي استفاده نمود .
به عبارتی خیلی مهم است که هر دو مچ کاملا به موازات هم روی صفحه کلید به نحوی قرار بگیرند که هر یک سهمی از صفحه کلید را به گونه مساوی تقسیم کنند.
 

در حقیقت جمع شدن مچ دست به سمت داخل یا خارج، هرگز اصولی نیست. زاویه گرفتن کف دست از مچ نیز باعث آسیب خواهد شد. نکته بسیار مهم و قابل اشاره، این است که دیده شده بسیاری از کاربران، پایه های زیر صفحه کلید را باز می کنند تا به کیبورد زاویه بدهند؛ این کار بدترین حالت برای مچ دست است.

بهترین حالت برای کیبورد آن است که صفحه کلید، کمترین زاویه را داشته باشد.
 صفحه كليد بايد از بدنه كامپيوتر مجزا باشد و بطور دقيق در جلوي فرد قرار گيرد .
 
 
 
 

ماوس:


 ماوس را دست کم نگیرید!
ماوس ، این قطعه کوچک همیشه حاضر در کنار کامپیوتر شما! استفاده از ماوس تقریبا به بخشی جدانشدنی و معمول در کار با کامپیوتر تبدیل شده است. اما این موجود کوچک نیز برای خود ترفندهایی بسیار کاربردی دارد. به خصوص برای افرادی که کار با کامپیوتر بخشی از زندگی روزانه شان است. این ترفند ها تا حدودی پزشکی نیز هستند و میتوانند بسیار به شما کمک کنند.
مدتی بود که به دلیل کار زیاد با کامپیوتر در چند سال گذشته از درد مچ دست هنگام کار بلند مدت با ماوس رنج میبردم و باعث میشد که زود خسته شوم اما تنها با تغییراتی این مشکل برطرف شد که فکر میکنم برای همه کسانی که مشکلی مشابه من را دارند می تواند مورد توجه و استفاده قرار گیرد:
1- استفاده از موس نوری :
استفاده از موسهای قدیمی که با گوی کار میکنند را فراموش کنید. ماوسهای نوری از حساسیت بیشتری برخورداند و به همین دلیل کار با آنها به نسبت ماوسهای قدیمی نیاز به فشار کمتر دست و حرکت کمتر مچ دارد. با کمی تنظیم و انتخاب یک ماوس اپیتک میتواند حرکت مچ دست را خود را کمتر و مدت بیشتری از ماوس بدون احساس خستگی استفاده کنید.
2- ماوس پد طبی :باور کنید من نیز آنها را چندان جدی نمی گرفتم اما واقعا موثر هستند.ماوس پد های طبی دارای یک بالشتک در پایین پد هستند که مچ دست بر روی آن قرار میگیرد.مهمترین عامل درد مچ در کار با ماوس حالت شکسته و زاویه مچ دست است.که در بلند مدت حتی می تواند باعث دردهای مزمن و ماندگار در مچ دست شود اما در ماوس پدهای طبی مچ دست در وضعیت بهتری قرار میگرد و تقریبا ساعد و کف حالت افقی و بدون شکستی دارند که این مسئله در سلامتی مفاصل و خستگی کمتر مچ دست نقش مهمی دارد.ماوس پدهای طبی قیمت بالایی ندارند و در بازار ایران نیز میتوانید مدلهای خوبی از اینگونه پدها را کمتر از یک هزار تومان تهیه کنید.
 
3-اسکرول : تا کنون فکر کرده اید که چه مدت از زمانی را که با ماوس کار میکنید صرف اسکرول صفحات میکنید؟ به خصوص اگر اهل کار با اینترنت و گردش در وب باشید قطعا مدتی را صرف اسکرول صفحات وب سایتها می کنید.اسکرول با حرکت ماوس باعث تغییر زاویه مچ دست و یا حرکت دست می شود.استفاده از ماوسهایی که دکمه اسکرول را وسط کلیدهایشان دارند می توانند نیاز به حرکت دست دست و مچ را کاهش دهند و طبیعی است که کاری که تنها با حرکت یک انگشت انجام می شود را با مچ دست و یا ساعد انجام نمی دهند.
در نهایت و چنانکه از مطالب بالا مشخص است کمی دقت در انتخاب و خرید ماوس و ماوس پد میتواند سلامتی بیشتر و خستگی کمتری را برای شما به ارمغان بیاورد و البته نباید فراموش کنیم که مچ دستهای ما فقط برای کار با ماوس و کیبورد نیست و برای اینکار نیز ساخته نشده است پس باید سعی کرد به تناسب با نرمشهای خاص آنها را در وضعیت مناسبی نگه داریم.
 
 

نكات مهم در رابطه با ماوس :


 
 1- امروزه ماوس ها با شكل‌هاي مختلف وارد بازار شده اند.بنابراين انتخاب ماوس عامل مهمي در هنگام كار با كامپيوتر مي باشد.
2- حتي المقدور ماوس وصفحه كليد هم سطح باشند.
3- در هنگام كار با موس ، مچ دست و ساعد بايستي داراي تكيه گاه باشند.
4- از كليدهاي ميانبر به جاي استفاده از ماوس كمك بگيريد: مانندctrl+s براي ذخيره كردن و ctrl+pبراي چاپ كردن.
5-ازپدهايي (صفحه هاي مخصوص ماوس) كه امروزه به عنوان پد طبي مطرح مي باشد، استفاده گردد.
 
 

نحوه استقرار ماوس:


 این قطعه، مانند صفحه کلید یا همان کیبورد، بیشترین کاربرد را دارد. ضمن اینکه محل استقرار آن برای کاربران چپ دست، در سمت چپ و برای کاربران راست دست، در سمت راست و در ناحیه سوم است. همچنین مشاهده شده که بسیاری از کاربران، ماوس و ماوس پد را در ناحیه دوم میز قرار می دهند و این باعث می شود که زاویه بین بازو و ساعد، بیش از 90 درجه شود. در مورد مچ دست نیز به این نکته باید اشاره کرد که هنگام کار با ماوس، دست بایستی با ماوس در یک امتداد باشد. یعنی خم شدن مچ به سمت چپ یا راست یا بالا و پایین، صحیح نیست.
محل استقرار انگشتان روی ماوس نیز به این قرار است که سه انگشت وسطی بر روی ماوس و انگشت های شست و کوچک، در دوطرف ماوس قرار می گیرند.

 

 

 

شماره

وضعیت صحیح

وضعیت غلط

جمع بندی(ارگونومی کار با کامپیوتر)

1

مچ دست صاف است

مچ دست خم شده است و تحت فشار است

به منظور جلوگیری از درد در ناحیه مچ دست،هنگام کار با کامپیوتر بهتر است مچ دست صاف باشد و ترجیحا از یک تکیه گاه برای راحتی بیشتر مچ ها استفاده شود.

2

چشم در امتداد بالاترین نقطه ی مانیتور قرار دارد

چشم پایین تر از سطح معمول است

چشم باید در امتداد 50 سانتی متری نسبت به بالاترین نقطه ی مانیتور قرار داشته باشد تا هم چشم کمتر آسیب ببیند و هم گردن در حین کار با کامپیوتر به بالا و پایین خم نشود.

3

گردن صاف است

گردن خم شده است

برای جلوگیری از آسیب های گردن بهتر است که هنگام کار با رایانه آن را صاف نگه داریم

4

کمر به صورت صاف قرار گرفته و تکیه گاه دارد

مهره های کمر خم شده و به علت تکیه ندادن تحت فشار است

برای جلوگیری از آسیب های کمر و ستون فقرات بهتر است که هنگام کار با رایانه آن را صاف نگه داریم

5

ارنج به صورت قائمه است

ساعد و بازو زاویه کمتر از 90 درجه می سازند و درنتیجه آرنج تحت فشار است

بهترین حالت قرار گیری ساعد و بازو این است که بازو ها به صورت صاف قرار بگیرند و با بازو ها زاویه ی قائمه بسازند

6

گودی کمر به وسیله ی صندلی پر شده است

گودی کمر پر نشده است.شانه ها رو به بالا متمایل شده اند

برای جلوگیری از کمر درد بهتر است از صندلی مناسب و یا یک بالشتک که گودی کمر شما را پر کند استفاده کنید.قرار گیری شانه ها بالاتر از حد طبیعی،در هنگام کار با کامپیوتر باعث درد در شانه ها و در دراز مدت بهم خوردن تناسب اندام شما می شود

7

پنجه ی پا در وضعیت مناسب و روی تکیه گاه قرار دارد

پنجه ی پا تحت فشار است

برای جلوگیری از اسیب دیدن پنجه ی پا بهتر است از یک تکیه گاه استفاده کنید

8

زانو ها باز هستند و کمترین فشار روی آن ها وارد می شود

زانوها خم شده و تحت فشارند

اگر به سلامت زانو های خود علاقه مند هستید حتما این مورد را رعایت کنید.
وضعیت صحیح زانو ها مانع از بی حسی و خواب رفتن پا های شما می شود